Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua yang sudi melawat blog ini.tujuaan saya menulis blog ini adalah untuk menceritakan kepada anda tentang masakan.kepada saudara2 dan saudari2 sekelian jika anda mula melangkah kaki memasuki bidang Culinary,Hospitality,Hotel and catering...kiranya mengenai hotel industry..terutama sekali bagi seseorang yang bercita-cita untuk menjadi Chef.anda perlu mempelajari ilmu asas dalam masakan.di sini saya ingin berkongsi sedikit ilmu..yang saya ambil dari sebuah buku karya
Chef Reezlin bin Abd Rahman yang bertajuk Asas Penyediaan Masakan Barat.
Harga unit : Rm 25.00
Tajuk : Asas Penyediaan Maskan Barat
Penulis : Chef Reezlin Bin Abd Rahman
Buku ini dihasilkan bertujuan untuk memberi pendedahan tentang asas-asas yang digunakan dalam penyediaan masakan barat. Ia merangkumi teknik dan kaedah pemotongan bahan, pernghasilan stok dan penyediaan hidangan. Teknik dan resepi turut disertakan dengan gambar langkah demi langkah yang perlu diikuti dengan cara yang mudah dan praktikal.
Penguasaan teknik yang betul diperlukan bagi menyediakan hidangan yang menepati cita rasa masakan barat. Hidangan yang disajikan dalam resepi ini bukan sahaja lazat malah cepat untuk disediakan selain bahan-bahan masakan yang mudah didapati di pasar raya. Buku ini juga boleh digunakan oleh pelbagai peringkat bagi menguasai teknik masakan barat dan menghasilkan kelainan dalam hidangan harian.
Tajuk : Asas Penyediaan Maskan Barat
Penulis : Chef Reezlin Bin Abd Rahman
Buku ini dihasilkan bertujuan untuk memberi pendedahan tentang asas-asas yang digunakan dalam penyediaan masakan barat. Ia merangkumi teknik dan kaedah pemotongan bahan, pernghasilan stok dan penyediaan hidangan. Teknik dan resepi turut disertakan dengan gambar langkah demi langkah yang perlu diikuti dengan cara yang mudah dan praktikal.
Penguasaan teknik yang betul diperlukan bagi menyediakan hidangan yang menepati cita rasa masakan barat. Hidangan yang disajikan dalam resepi ini bukan sahaja lazat malah cepat untuk disediakan selain bahan-bahan masakan yang mudah didapati di pasar raya. Buku ini juga boleh digunakan oleh pelbagai peringkat bagi menguasai teknik masakan barat dan menghasilkan kelainan dalam hidangan harian.
disini saya sediakan beberapa contoh gambar yang terdapat dalam buku ini.
Biodata chef Reezlin bin Abd Rahman beliau ialah pensyarah di kolej komuniti sungai petani kedah.
contoh teknik-teknik potongan asas dalam masakan barat.
(learn about fine dining cutting)
teknik memegang pisau dengan betul dan cara-cara yang sebenar potongan,ikatan dan mengenali jenis2 herba.
TIDAK KIRA SEHEBAT MANA PON ANDA DALAM BIDANG MASAKAN JIKA TIDAK MENGENALI ASAS PERTAMA DALAM MASAKAN ANDA TIDAK LAYAK DIGELAR SEORANG CHEF!!!
banyakkan membaca kerana ilmu itu tidak akan pernah habis..buku ini dijual di kedai2 buku berhampiran anda..insyaallah akan keluar siri kedua yang dihidangkan pelbagai resepi western...
No comments:
Post a Comment